Minu reis Paldiskisse

Paldiski on sadamalinn Harju maakonnas Pakri poolsaarel. Linna ajalooline nimi on Rågervik.

Pindala:59,9 km² (2016)
Elanikke:3572 (1.01.2020)


Teekond Paldiskisse on 135km (kui valida kiireim tee). Autoga sõites läheks aega tund ja nelikümmend viis minutit. Pakime kaasa lõunasöögi ja alustame sõitu kella 10 paiku. Kõigepealt sõidaksime läbi Sauga ja Pärnu-Jaagupi. Seejärel Päärdust, Märjamaast, Kohatust. Siis juba Ääsmäest ja Keilast ning Kloogarannast suundume juba Paldiskisse. Meie peatusi perega ei tee. Sõidame otse Paldiskisse, et seal rohkem aega veeta. Sõit (bensiin) läheb edasi-tagasi maksma umbes 25€.




Paldiskis on vene ajal ehitatud tuumareaktorid ja allveelaevade baas. Tollel ajal oli see sõjaväe baas. Neid kohti oleks põnev vaatama minna. Ilmsest kuigi ilusad need pole, sest need on mahajäetud. 


Paldiski sadamasse lähme kindlasti jalutama ja laevu vaatama. Paldiski Lõunasadama põhitegevus on suunatud Eesti eksport- ja importkaupade käitlemisele.


Pakri tuletorn ja neem. Paldiskis asub paekivist 52,3 meetri kõrgune tuletorn, mis on ehitatud 1889.a. ja on kasutusel ka praegu. See on Eesti kõrgeim tuletorn. Meie läheme ka perepiletiga (15€) tuletorni tippu. Tuletorni taga, metsas on säilinud militaarrajatisi 1940.aastast. Neemel on näha ka I Maailmasõja ajal rajatud 3 suurtükipatarei ja tulejuhtimistorni varemed. Nähtaval on ka I maailmasõja ajal poolsaarele rajatud raudtee muldkeha . Astangul levib tüüpiline loopealsete taimestik - valge ja kollane kukehari, karvane hunditubakas, anemoon jne. Piirivalvekordonist ca 300 meetrit edasi minnes jääb teele prožektoritorn mille juures on veerohketel aegadel väga ilus kosk. Läheksime uudistama ja jalutama tuletorni ümbrusesse.


Pakri tuletorni läheduses asub kohvik "Pakri Parun". Lähme perega sinna sööma. Mina võtan Laste eine (5€) ja Jäätisekokteili (5€)




Leetse mõis. Lähme sinna jalutama ja mõisa varemeid uurima. Leetse supelranna kohal, astangul, paikneb endine Leetse mõisa südamik, mis oli 17.sajandist alates tunnustatud väljasõidu ja suvituskoht Peterburi aadliperedele. Tänaseks on enamik mõisahooneist varemeis, küll aga tegeldakse tasapisi nende restaureerimisega. Leetse mõisast idas paiknevad nõukogude raketibaasist jäänud angaaride varemed. Mõisast mereni laiub pangamets, mis koosneb lehtpuudest ja metsaalust iseloomustavaks taimestikuks on sõnajalad.


Seejärel võtaksime suuna tagasi Pärnusse ja oleksime kodus umbes kella kümneks.

            Paldiski Tänapäev

Kommentaarid

  1. Sadama ja allvelaevade doki pildid ei ole Paldiskiga seotud, puudu ka viited allikale. Mis on sellise reisi eelarve?

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Distantsõppe muljed

Minu arvutiprogramm :))