Distantsõppe muljed

 Distantsõppe vältel on väga oluline enesedistsipliin. See, et oleksid produktiivne. Veebiõppe on väga stressirohke, aga sellega tuleb toime tulla. Selliste uute ning ka raskete olukordadega hakkama saamine arendab ja tegelikult tuleb elus kasuks. 

    Paljudes ainetes antakse rohkem tööd, kui ühe koolitunniga ära teha jõuab. Nii on aega väga raske planeerida ja tihtipeale asjad, mida 45 minutiga ära ei jõua teha, kuhjuvad. Muidugi on veebiõppe ka õpetajate jaoks uus asi ja ei teatagi täpselt kui palju õpilased jõuavad ära teha. 

    Informaatika ülesannetega olen üldiselt hakkama saanud hästi, aga on mõned kohad, mis on jäänud segaseks või kahe silma vahele. Mina eelistaksin, kui arvutiõpetuse ülesanded oleksid stuudiumi tera-s. Hetkel on need ajaveebis ja google classroomis ning see tekitab mulle segadust, sest on koguaeg kahtlus, et kas tegin selle ära, kas tegin selle ära ja kus on õige info. Saan aru, et arvutiõpetuse õpetaja kasutab hindamiseks google classroomi ja siis võikski olla nii, et ülesanne on tera-s ja seal on juures on link google classroomi, et seal töö esitada. Tera-s on paljud meie õppimisasjad ja see on palju mugavam koht. Lisaks võiksid olla õppevideod screen recordingute näol veebitundide asemel. Olen rääkinud ka teiste klassikaaslastega ja ka nemad arvavad, et informaatika ülesandeid oleks lihtsam teha iseseisvalt. Veebitunnis 1,5h järjest olla on väga raske, keskendumine kaob.

    Aja planeerimisega olen suhteliselt hästi hakkama saanud. Vahepeal on jäänud unetunde natuke väheks või õppimine on kuhjunud, aga kogu seda distantsõppet teeb lihtsamaks see, kui õpetajad panevad nädala või vähemalt paari tunni ülesanded ette. Siis saaks võimalusel osad asjad ette teha ja see aitaks nii palju koormust reguleerida.

    Kui olen unustanud osasid kooliasju teha, siis üritan need võimalikult kiiresti järgi teha ja vajadusel õpetajale saata. Info on tihtipeale erinevates kohtades ning osa informatsiooni jääb kahe silma vahele.

    Võrreldes distantsõpet 2020 aasta ja 2021 aasta kevadel, siis eelmisel aastal oli kindlasti vähem koormust ja vähem veebitunde, mis oli hea. Info oli aga rohkem laiali ja kõiki ülesandeid ei leitud üles. Eelmisel aastal oli ka vähem tunnikontrolle ja kontrolltöid läbi veebi. Sellel aastal on umbes 90% tundidest veebitunnid. Silmad väsivad ära ja raske on ekraani ees keskenduda, kui videotunde on palju ja kui need on järjest. Koormus on suur ja paljudes ainetes antakse rohkem tööd, kui 45 minuti jooksul ära teha jõuab.

    Kõige suurem abi on sõpradelt, kui teemadest või ülesannetest aru ei saa. Osade asjade puhul pöördun ka õpetajate poole.

    Suhtluse poole pealt on minuarust kõige parem messenger ja stuudiumi suhtlus. Tunnitöö võiks olla tundide all ja nii, et oleks lühike kirjeldus tunnitööst ja link terasse, kus on pikemalt lahti seletatud ülesanne. Kodutööd võiksid olla ülesannete all. Nii oleks mugav ja arusaadav.

    Keerulist kohta suhtluseks otseselt pole, aga tihti on ülesanded laiali. Osad asjad tera-s, osad tundide all, ülesannete all, suhtluses, meilis, classroomis, ajaveebis, google docsis. Neil kõigil asjadel on keeruline korraga silma peal hoida.

    Enesedistsipliin kasvab koguaeg, aga vahel ka nagu langeb. Vahepeal on väga raske ennast sundida õppima, aga üldiselt ikkagi on motivatsiooni. Üritan hoida rutiini, et tõusen 7:30. Panen riidesse, pesen hambad, söön hommikusöögi ja hakkan õppima. Mulle sobib veebiõppe. Saan rohkem oma aega planeerida ja olla rohkem õues.

    Olen juba tegelikult neid asju maininud, mida õpetajad võiksid teisiti teha, aga toon need veelkord välja. Võiks anda ülesandeid terve nädala peale ja panna info ühte kohta nii, et oleks arusaadav.

    Üritan ise iga päev asju paremini teha. Olla produktiivsem. Mõni päev õnnestub see paremini, mõni päev halvemini. 

    Tõin välja erinevad halvad asjad, aga tegelikult on distantsõpe väga mõnus. Minu puhul veel see, et sain tulla koju, Kihnu. 

Kommentaarid

  1. Teksti ilmestamine on see kui olulisem tuuakse esile kujundusega. Tuli lisada teemakohane pilt. Nimed, nt Google, on suure tähega. Muidu asjalik analüüs ja ettepanekud. Omalt poolt arvan et praegust süsteemi ei ole otstarbekas enam ümber teha aga olen nõus et materjalid on mitmes erinevas kohas, võiks olla ühes kohas koos.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu reis Paldiskisse

Minu arvutiprogramm :))